Kleine groep of individueel

Je kunt kiezen tussen acht verschillende kunstvormen. Je krijgt twaalf uur gratis les in het atelier of de studio van een kunstenaar. Is dit iets voor jou? Vraag je huisarts, praktijkondersteuner, een welzijnscoach of andere zorg- of hulpverlener of deze je wil aanmelden bij KNW. Dit kan rechtstreeks naar ons met een mailtje naar info@kunstnatuurwelzijn.nl of via de contactpagina van deze site. Je kunt je niet zelf aanmelden bij KNW. Als je wilt helpen wij je een keuze te maken uit de kunstvormen.

Een gevoel van veiligheid staat voorop. De lessen worden aangepast aan persoonlijke wensen en mogelijkheden. Individueel les is eventueel mogelijk, maar wij vormen zo veel mogelijk kleine groepen. Sommige lessen duren een uur (zang en dans), andere enkele uren. De docent zorgt voor koffie of thee.

Activiteiten in kleine groep of individueel

Beeldhouwen

Frank - Beeldhouwen

Beeldende kunst

Cinzia - Beeldende kunst

Boetseren

Jolanda - Boetseren

Zingen

Helena - Zingen

Zingen

Jasmin-Ann - Zingen

Dans

Sylvia en Sofie - Dans

Tuinieren

Hester, Karen en Janet - Tuinieren

Mixed Media

Karen - Mixed Media

Buiten tekenen

Angela - Buiten tekenen

Art Based Learning

Floor - Zelfreflectie met kunst

Frank – Beeldhouwen

Als je nog geen ervaring hebt met beeldhouwen begin je met iets makkelijks. Bijvoorbeeld met een klein brokje van een zachte steensoort, dat je gaat schuren en polijsten. Daarna kun je een wat groter stuk van een hardere steensoort gaan bewerken. Daar is meer geduld voor nodig. Beeldhouwen in steen is meditatief werk en vraagt om concentratie. Daarom is het een manier om rust te ervaren. Frank legt je alles uit wat je moet weten en leert je de technieken van hakken, raspen en schuren. Hij helpt je een idee te vinden voor wat je gaat maken. Franks atelier bevindt zich op het terrein van boerderij Het derde erf, in een weldadige omgeving van licht, lucht en groen.

Over Frank
Frank Linsewski heeft zich na een loopbaan als psychiatrisch verpleegkundige en leraar in het speciaal onderwijs op beeldhouwen toegelegd. In zijn visie zit in een ruwe steen als het ware een beeld verborgen dat hij door het bewerken van de steen ‘bevrijdt’. Stenen beelden kunnen robuust en hard zijn, maar Linsewski laat zien dat dat ook anders kan: zijn werk wordt allengs subtieler en verfijnder. Hij beeldhouwt abstracte vormen die vaak zijn ontleend aan de natuur. Hij exposeert zijn werk onder meer bij de Beeldhouwwinkel in Den Haag. Hij begeleidt doorlopend leerlingen.

Cinzia – Beeldende kunst

Cinzia begint met luisteren: wat is je ervaring met kunst (nog geen? of ben je al opgeleid?), en wat wil je doen? Je kunt kiezen uit veel verschillende materialen en technieken. Boeken in het atelier kunnen je op ideeën brengen. Cinzia leert je niet alleen de technieken, ze laat je ook ervaren dat iets creatiefs doen een gevoel van vrijheid oplevert. Werken in het atelier stelt je voor de uitdaging om nieuwe dingen te proberen en te zien waar het je brengt. Plezier staat voorop.

De technieken waaruit je kunt kiezen zijn:
tekenen
schilderen met acryl- of olieverf
structuurondergronden maken
schilderen zonder penseel
werken met pastelkrijt
gelli plate printen: verfafdrukken maken vanaf een gelplaat
collagraphs maken: afdrukken maken vanaf een stuk hardboard waarop materialen zijn aangebracht, zoals taartkleedjes, stukjes touw, hout, of wat maar reliëf geeft.
bohobeading: met kralen sieraden of sleutelhangers maken
uitleg over kleurleer, abstraheren e.d.

Over Cinzia
Cinzia Bailo tekende al als jong kind en is haar passie voor kunst altijd blijven volgen. Zij volgde de opleiding beeldhouwen aan de kunstacademie in Turijn. Kenmerkend voor haar schilderijen is dat de voostellingen een mengeling van figuratief en abstract laten zien, kleurrijk en vol zeggingskracht. Kunst is voor haar iets magisch en kan sterke emoties oproepen. Tegelijk is ze nuchter en voor haar eigen werk gericht op een goede technische uitvoering. Zij begeleidt leerlingen zowel individueel als in kleine groepen.

Cinzia geeft les op dinsdag en woensdag.

Jolanda – Boetseren

Werken met de handen is een fijne manier om aandachtig te zijn. Wie gaat boetseren krijgt om te beginnen materiaal en uitleg. Jolanda doet voor hoe je een beeld opbouwt. Je weet misschien al wat voor beeld je wilt maken, en zo niet, dan geeft Jolanda’s atelier je allerlei voorbeelden. En dan kun je zelf gaan voelen hoe het is om met klei te werken. Na een tijdje zul je dit in de vingers krijgen. Mocht je vastlopen dan zoek je samen met Jolanda een oplossing. Als je beeld af is, moet het twee weken drogen en dan bakt Jolanda het in de oven. Daarna kun je het nog glazuren of beschilderen als je wilt.

Over Jolanda
Jolanda Hiemstra begon na haar loopbaan als P&O-manager met boetseren en schilderen. Ze maakt veel beelden van dieren, vaak met humor. Ook mensfiguren, huisjes en gevelstenen boetseert ze. Boetseren is een techniek waarbij je steeds iets toevoegt  – anders dan bij steenhouwen, waarbij je materiaal weghaalt. Jolanda werkt graag met mensen en geeft zowel individueel les als aan groepjes van twee. Ze zorgt daarbij voor een gezellige sfeer. Ze vindt het geweldig om te zien hoe cursisten gaandeweg verliefd worden op hun eigen werk.

Jolanda geeft als enige van de docenten les in Baarn i.p.v. in Soest.

Helena – Zingen

Een les bij Helena begint met (speelse) ademoefeningen. Daardoor ga je je meer ontspannen voelen, je adem begint te stromen. Ook helpt het om een beetje aan meditatie te doen, bijvoorbeeld door iets te visualiseren. Dan volgen klankoefeningen. Helena leert je hierbij zangtechniek en kijkt ook naar je houding. Tot slot ga je een lied oefenen. Dat kan ook samen, bijvoorbeeld door een canon te zingen. Of je kunt iets zingen dat aansluit bij je muziekvoorkeur, bijvoorbeeld klassiek, jazz of pop. Helena past haar les aan de cursist aan, zij gaat na wat iemand nodig heeft. Daarbij zijn een pot thee en bijpraten ook vaste prik.

Over Helena
Helena Saelman zong van jongs af aan en leerde piano- en vioolspelen. Op latere leeftijd is zij klassieke zangles gaan nemen. Daarna volgde zij een opleiding tot zangdocent. In haar lespraktijk staat het natuurlijk en vrij zingen centraal. Iedereen kan dit leren. Het begint met de adem vrij te laten stromen. Een prachtig neveneffect is dat dit het zelfgenezend vermogen van het lichaam stimuleert en heling bevordert. En een stem die is geoefend met zangtechniek, laat je vrij voelen en geeft je vleugels en energie. Helena ziet haar cursisten graag blij de deur uitgaan.

Jasmin-Ann – Zingen

De eerste les bij Jasmin-Ann is een kennismaking waarbij centraal staat: wat zou jij willen en wat is je doel? Wil je gewoon een aantal keren plezierig zingen, of wil je iets meer bereiken?

Elke les doe je opwarmoefeningen, en als het voor jou prettig is ook oefeningen om zelfvertrouwen op te bouwen en te durven. Dan ga je een nummer instuderen dat bij je past qua stijlvoorkeur en niveau. Je oefent daarbij de benodigde technieken, bijvoorbeeld hoe je je ademhaling gebruikt en ademsteun geeft. En misschien wil je zelf een nummer schrijven? Dat is een prachtige manier om je gevoel te uiten in muziek en Jasmin-Ann helpt je erbij. Jasmin-Ann geeft les in de genres pop, rock, r&b, soul en jazz.

Over Jasmin-Ann

Jasmin-Ann is de artiestennaam van zangeres en songwriter Jasmijn Hendriks. In heel Nederland treedt zij op met haar gitarist als akoestisch duo, met een live band en als solozangeres. Zij is te horen op onder meer festivals en feesten en partijen. Op televisie schitterde ze onder meer bij The Voice of Holland, seizoen 10, in 2020. Ze omschrijft haar stijl als pop/r&b. Haar single Ride Wit Me heeft al bijna een miljoen streams behaald op Spotify en andere platforms. Daarnaast speelt ze gitaar en geeft ze zangles aan mensen van alle leeftijden. In haar zangstudio vindt ze het belangrijk dat er een prettige, rustgevende sfeer heerst en dat leerlingen zich veilig voelen en volledig zichzelf kunnen zijn.

Over de lessen

Er zijn individuele en duolessen mogelijk. Ook kun je vanuit KNW aansluiten bij groepslessen.

– Voor individuele en duolessen is er ruimte op maandag, dinsdag en vrijdag, zowel ’s middags als ’s avonds.

– Voor volwassenen is er plaats in de groepslessen op woensdagavond van 20.15-21.15 uur (start bij voldoende aanmelding). (De donderdagavondgroep zit vol.)

– Voor tieners zijn er groepslessen op woensdag van 19.00-20.00 uur. Bij voldoende vraag is er een tweede groep op donderdagmiddag van 17.15-18.15 uur.

Als je kiest voor groepslessen, kun je vanuit KNW een jaar meedoen. Je kunt op ieder gewenst moment in het jaar starten. Er is een zomerstop. Naast de groepsles kun je dan ook drie maal meedoen aan een privélesdag, waarop je een half uur individueel les krijgt.

Voor iedereen die zingt bij Zangstudio Jasmin-Ann worden diverse optredens georganiseerd. Hieraan kun je ook deelnemen als je wilt. Op de website staan wat filmpjes hierover.

Sylvia en Sofie – Dans

Een les begint met het opwarmen van het lichaam door barre of centre oefeningen. Daarna oefen je dansbewegingen, eerst langzaam en gaandeweg wat intensiever, bijvoorbeeld met sprongen. Hoever je gaat is afhankelijk van je fysieke mogelijkheden en energieniveau. Daarna zijn er verschillende opties. Zo kun je samen met de docente een dans creëren in je favoriete stijl. Of je doet een improvisatie, waarbij je uiting geeft aan je persoonlijke verhaal. Ter afsluiting doe je ontspanningsoefeningen om verkwikt weer weg te gaan. De dansdocenten bespreken met de deelnemer tevoren wat zij/hij wil en kan. Ook wordt gekeken bij welke docente een deelnemer het beste past.

Over Sylvia en Sofie
Sylvia Refos is klassiek balletdanseres, balletpedagoge en eigenaar van Balletstudio Sylvia in Soest. Sofie Dijkman is dansdocente in de genres urban, modern, jazz en klassiek. In de balletstudio mag iedereen zichzelf zijn. De docenten geven hun leerlingen ruime persoonlijke aandacht. De leerlingen dansen op hun eigen niveau en mogen zich ontwikkelen in hun eigen tempo. Dans is iets natuurlijks, vinden Sylvia en Sofie. Het geeft je plezier en een mogelijkheid je uit te drukken, terwijl je ook je motoriek, coördinatie, uithoudingsvermogen, ritmegevoel en muzikaliteit ontwikkelt.

Hester, Karen en Janet – Tuinieren

Tuinieren via KNW betekent: 12 uur meewerken op de Willemshoeve in Soest. Je kunt dan ervaren hoe het is om groenten, kruiden of bloemen te kweken. Je gaat bijvoorbeeld zaaien, uitplanten, wieden en oogsten. Met je handen in de aarde en je gezicht in zon en wind! Je leert wat bepaalde groenten of bloemen nodig hebben om te groeien en op welk moment in het seizoen ze tot wasdom komen. Het fysieke werk geeft je nieuwe energie en een gevoel van verbondenheid met de natuur. Hester, Karen of Janet begeleidt jou en een mededeelnemer. Natuurlijk praten jullie ook bij met een kopje koffie of thee.

Over de begeleiders en de Willemshoeve

Hester Cloo, Karen Pompe en Janet Stapelbroek (v.l.n.r. op de foto) zijn leden van de coöperatie Herenboeren. Deze coöperatie bestaat uit 21 boerderijen in heel Nederland waaronder de Willemshoeve in Soest. Hier werken drie boeren. In ruil voor een financiële bijdrage aan de coöperatie ontvangen de leden wekelijks groente en fruit en wie wil krijgt af en toe vlees. Sommige leden, zoals Hester, Karen en Janet, werken actief mee, evenals een aantal vrijwilligers. Dit helpen is mogelijk doordat de boeren dagelijks aangeven wat er moet gebeuren. De Herenboeren vinden harmonie met de natuur van het grootste belang en telen dus alle gewassen op biologische wijze.

– deelnemers van KNW zijn welkom op woensdag-, donderdag- of vrijdagochtend van 9.00-11.00 of 11.00-13.00 uur. In overleg wordt bepaald op welke dag en tijd een deelnemer meewerkt.

– deelnemers kunnen 6 keer meedoen (6 x 2 uur dus in totaal 12 uur).

– draag stevige schoenen en als het regent regenkleding, rubberlaarzen en handschoenen. De werkzaamheden gaan tijdens bijna alle weersomstandigheden door!

– tuinieren is mogelijk t/m november en daarna weer vanaf februari.

KNW-projectleider Floor de Graaf

Karen – Mixed Media

Mixed media is werken met textiel, papier, verf, naald en draad, of welke materialen je maar prettig vindt. Je kunt ook materiaal hergebruiken, zoals boeken of andere spullen uit de kringloopwinkel. Of gebruik maken van vondsten uit de natuur. Je kunt maken wat je wilt! En als je wilt breien, haken of borduren kan dat ook.

Karen zal je helpen met ideeën en voorbeelden. Ook leert ze je de technieken die je nodig hebt om uit te voeren wat je voor ogen staat. Wat je ook gaat doen, je zult veel kijken en experimenteren en vanzelf ‘out of the box’ gaan denken.

Over Karen
Vele Soestenaren zullen Karen Pompe nog kennen uit de tijd dat zij speelgoedwinkel Tingelijn had. Tegenwoordig werkt ze als basisschooljuf en bovendien als beeldend kunstenaar. Haar specialismen zijn mixed media en textiel. Karen is een ‘maker’ pur sang: zij benadert het leven als een oneindige stroom van momenten om creatief te zijn, van het maken van kunstwerk tot aan het bedenken en uitvoeren van een nieuw vliegengordijn – alles geeft de mogelijkheid om er iets eigens en bijzonders van te maken.

Dagen en tijdstippen in overleg.

Angela – Natuur tekenen

Leer de mooie techniek van tekenen met de natuur als inspiratiebron. De natuur is een prachtig onderwerp om te bestuderen en om te zetten in een tekening. Textuur, licht en donker, groot en klein, bladeren en bomen zijn o.a. aspecten die aan bod komen. Bij mooi weer gaan we naar buiten en anders kunnen we naar binnen. Tekenen is een mooi handzaam medium waarbij je jouw eigen handschrift gaat ontdekken. 

Over Angela
Angela van Iersel geeft ruim 30 jaar les als kunstdocente. Hierbij begeleidt zij mensen op een persoonlijke en professionele wijze en vanuit haar passie voor kunst en natuur.

Wanneer: vanaf april 2024 op vrijdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur (behalve in de schoolvakanties)
Waar: Balans Veenweide, Vedelaarpad 53, Soest (Kinderboerderij/Natuureducatief Centrum); of ergens in de natuur rondom Soest, in overleg met de deelnemer(s).

Angela zorgt voor materiaal.

De tekening links hieronder is van Rembrandt en rechts is van Vincent van Gogh.

Rembrandt tekening landschap
Vincent van Gogh tekening

Floor – Zelfreflectie met kunst

Bij een sessie ‘Zelfreflectie met kunst’ gebruiken we de methode Art-Based Learning (ABL). Deze heeft tot doel om jouw creativiteit aan te wakkeren, die je dan naar wens kunt inzetten. Bijvoorbeeld om iets te maken of aspecten van je leven te veranderen. Aan de basis ligt een vraag die je jezelf stelt. Vervolgens zoek je een kunstwerk dat jou bijzonder aanspreekt. Dit ga je heel nauwkeurig bestuderen. Hoe zit het in elkaar? En wat heeft het je te vertellen? Floor begeleidt je zorgvuldig door het proces, dat verschillende stappen kent. Het is geen therapie, maar een manier waarop jij op autonome wijze – maar wel met steun als je wilt – jezelf helpt.

ABL-sessies wijken iets af van de andere individuele lessen: je kunt ze maar maximaal twee keer doen. Een sessie duurt maximaal twee uur. Deze vindt plaats in een museum in de buurt: Museum Flehite in Amersfoort, het Centraal Museum in Utrecht, of Singer Laren. Let wel: vervoer naar en van het museum en de toegang zijn voor eigen rekening.

Over Floor
Floor de Graaf studeerde kunstgeschiedenis en werkte in de museumwereld. Tegenwoordig legt zij zich onder andere toe op manieren van kijken naar kunst. Kunst heeft veel te bieden en je ziet zoveel meer als je de tijd neemt om te kijken.

KNW-projectleider Floor de Graaf

Contact

Deze website is beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en algemene voorwaarden zijn hierop van toepassing.

KNW is mogelijk gemaakt door

Sponsor