Kleine groep of individueel

Je kunt kiezen tussen acht verschillende kunstvormen. Je krijgt twaalf uur gratis les in het atelier of de studio van een kunstenaar. Is dit iets voor jou? Vraag je huisarts, praktijkondersteuner, een welzijnscoach of andere zorg- of hulpverlener of deze je wil aanmelden bij KNW. Dit kan rechtstreeks naar ons met een mailtje naar info@kunstnatuurwelzijn.nl of via de contactpagina van deze site. Je kunt je niet zelf aanmelden bij KNW. Als je wilt helpen wij je een keuze te maken uit de kunstvormen.

Een gevoel van veiligheid staat voorop. De lessen worden aangepast aan persoonlijke wensen en mogelijkheden. Individueel les is eventueel mogelijk, maar wij vormen zo veel mogelijk kleine groepen. Sommige lessen duren een uur (zang en dans), andere enkele uren. De docent zorgt voor koffie of thee.

Activiteiten kleine groep of individueel

Beeldhouwen

Frank - Beeldhouwen

Beeldende kunst

Cinzia - Beeldende kunst

Boetseren

Jolanda - Boetseren

Mixed Media

Karen - Mixed Media

Zingen

Helena - Zingen

Dans

Sylvia en Sofie - Dans

Art Based Learning

Floor - Zelfreflectie met kunst

Buiten tekenen

Angela - Buiten tekenen

Frank – Beeldhouwen

Als je nog geen ervaring hebt met beeldhouwen begin je met iets makkelijks. Bijvoorbeeld met een klein brokje van een zachte steensoort, dat je gaat schuren en polijsten. Daarna kun je een wat groter stuk van een hardere steensoort gaan bewerken. Daar is meer geduld voor nodig. Beeldhouwen in steen is meditatief werk en vraagt om concentratie. Daarom is het een manier om rust te ervaren. Frank legt je alles uit wat je moet weten en leert je de technieken van hakken, raspen en schuren. Hij helpt je een idee te vinden voor wat je gaat maken. Franks atelier bevindt zich op het terrein van boerderij Het derde erf, in een weldadige omgeving van licht, lucht en groen.

Over Frank
Frank Linsewski heeft zich na een loopbaan als psychiatrisch verpleegkundige en leraar in het speciaal onderwijs op beeldhouwen toegelegd. In zijn visie zit in een ruwe steen als het ware een beeld verborgen dat hij door het bewerken van de steen ‘bevrijdt’. Stenen beelden kunnen robuust en hard zijn, maar Linsewski laat zien dat dat ook anders kan: zijn werk wordt allengs subtieler en verfijnder. Hij beeldhouwt abstracte vormen die vaak zijn ontleend aan de natuur. Hij exposeert zijn werk onder meer bij de Beeldhouwwinkel in Den Haag. Hij begeleidt doorlopend leerlingen.

Cinzia – Beeldende kunst

Cinzia begint met luisteren: wat is je ervaring met kunst (nog geen? of ben je al opgeleid?), en wat wil je doen? Je kunt kiezen uit verschillende materialen, zoals tekenen of schilderen met acrylverf, of een combinatie – de mogelijkheden zijn groot. Boeken in het atelier kunnen je op ideeën brengen. Cinzia leert je niet alleen de technieken, ze laat je ook ervaren dat iets creatiefs doen een gevoel van vrijheid oplevert. Werken in het atelier stelt je voor de uitdaging om nieuwe dingen te proberen en te zien waar het je brengt.

Over Cinzia
Cinzia Bailo tekende al als jong kind en is haar passie voor kunst altijd blijven volgen. Zij volgde de opleiding beeldhouwen aan de kunstacademie in Turijn. Kenmerkend voor haar schilderijen is dat de voostellingen een mengeling van figuratief en abstract laten zien, kleurrijk en vol zeggingskracht. Kunst is voor haar iets magisch en kan sterke emoties oproepen. Tegelijk is ze nuchter en voor haar eigen werk gericht op een goede technische uitvoering. Zij begeleidt leerlingen zowel individueel als in kleine groepen.

Cinzia geeft les op dinsdag, woensdag en donderdag.

Jolanda – Boetseren

Werken met de handen is een fijne manier om aandachtig te zijn. Wie gaat boetseren krijgt om te beginnen materiaal en uitleg. Jolanda doet voor hoe je een beeld opbouwt. Je weet misschien al wat voor beeld je wilt maken, en zo niet, dan geeft Jolanda’s atelier je allerlei voorbeelden. En dan kun je zelf gaan voelen hoe het is om met klei te werken. Na een tijdje zul je dit in de vingers krijgen. Mocht je vastlopen dan zoek je samen met Jolanda een oplossing. Als je beeld af is, moet het twee weken drogen en dan bakt Jolanda het in de oven. Daarna kun je het nog glazuren of beschilderen als je wilt.

Over Jolanda
Jolanda Hiemstra begon na haar loopbaan als P&O-manager met boetseren en schilderen. Ze maakt veel beelden van dieren, vaak met humor. Ook mensfiguren, huisjes en gevelstenen boetseert ze. Boetseren is een techniek waarbij je steeds iets toevoegt  – anders dan bij steenhouwen, waarbij je materiaal weghaalt. Jolanda werkt graag met mensen en geeft zowel individueel les als aan groepjes van twee. Ze zorgt daarbij voor een gezellige sfeer. Ze vindt het geweldig om te zien hoe cursisten gaandeweg verliefd worden op hun eigen werk.

Jolanda geeft als enige van de docenten les in Baarn i.p.v. in Soest.

Karen – Mixed Media

Mixed media is werken met textiel, papier, verf, naald en draad, of welke materialen je maar prettig vindt. Je kunt ook materiaal hergebruiken, zoals boeken of andere spullen uit de kringloopwinkel. Of gebruik maken van vondsten uit de natuur. Je kunt maken wat je wilt! En als je wilt breien, haken of borduren kan dat ook.

Karen zal je helpen met ideeën en voorbeelden. Ook leert ze je de technieken die je nodig hebt om uit te voeren wat je voor ogen staat. Wat je ook gaat doen, je zult veel kijken en experimenteren en vanzelf ‘out of the box’ gaan denken.

Over Karen
Vele Soestenaren zullen Karen Pompe nog kennen uit de tijd dat zij speelgoedwinkel Tingelijn had. Tegenwoordig werkt ze als basisschooljuf en bovendien als beeldend kunstenaar. Haar specialismen zijn mixed media en textiel. Karen is een ‘maker’ pur sang: zij benadert het leven als een oneindige stroom van momenten om creatief te zijn, van het maken van kunstwerk tot aan het bedenken en uitvoeren van een nieuw vliegengordijn – alles geeft de mogelijkheid om er iets eigens en bijzonders van te maken.

Dagen en tijdstippen in overleg.

Helena – Zingen

Een les bij Helena begint met (speelse) ademoefeningen. Daardoor ga je je meer ontspannen voelen, je adem begint te stromen. Ook helpt het om een beetje aan meditatie te doen, bijvoorbeeld door iets te visualiseren. Dan volgen klankoefeningen. Helena leert je hierbij zangtechniek en kijkt ook naar je houding. Tot slot ga je een lied oefenen. Dat kan ook samen, bijvoorbeeld door een canon te zingen. Of je kunt iets zingen dat aansluit bij je muziekvoorkeur, bijvoorbeeld klassiek, jazz of pop. Helena past haar les aan de cursist aan, zij gaat na wat iemand nodig heeft. Daarbij zijn een pot thee en bijpraten ook vaste prik.

Over Helena
Helena Saelman zong van jongs af aan en leerde piano- en vioolspelen. Op latere leeftijd is zij klassieke zangles gaan nemen. Daarna volgde zij een opleiding tot zangdocent. In haar lespraktijk staat het natuurlijk en vrij zingen centraal. Iedereen kan dit leren. Het begint met de adem vrij te laten stromen. Een prachtig neveneffect is dat dit het zelfgenezend vermogen van het lichaam stimuleert en heling bevordert. En een stem die is geoefend met zangtechniek, laat je vrij voelen en geeft je vleugels en energie. Helena ziet haar cursisten graag blij de deur uitgaan.

Sylvia en Sofie – Dans

Een les begint met het opwarmen van het lichaam door barre of centre oefeningen. Daarna oefen je dansbewegingen, eerst langzaam en gaandeweg wat intensiever, bijvoorbeeld met sprongen. Hoever je gaat is afhankelijk van je fysieke mogelijkheden en energieniveau. Daarna zijn er verschillende opties. Zo kun je samen met de docente een dans creëren in je favoriete stijl. Of je doet een improvisatie, waarbij je uiting geeft aan je persoonlijke verhaal. Ter afsluiting doe je ontspanningsoefeningen om verkwikt weer weg te gaan. De dansdocenten bespreken met de deelnemer tevoren wat zij/hij wil en kan. Ook wordt gekeken bij welke docente een deelnemer het beste past.

Over Sylvia en Sofie
Sylvia Refos is klassiek balletdanseres, balletpedagoge en eigenaar van Balletstudio Sylvia in Soest. Sofie Dijkman is dansdocente in de genres urban, modern, jazz en klassiek. In de balletstudio mag iedereen zichzelf zijn. De docenten geven hun leerlingen ruime persoonlijke aandacht. De leerlingen dansen op hun eigen niveau en mogen zich ontwikkelen in hun eigen tempo. Dans is iets natuurlijks, vinden Sylvia en Sofie. Het geeft je plezier en een mogelijkheid je uit te drukken, terwijl je ook je motoriek, coördinatie, uithoudingsvermogen, ritmegevoel en muzikaliteit ontwikkelt.

Floor – Zelfreflectie met kunst

Bij een sessie ‘Zelfreflectie met kunst’ gebruiken we de methode Art-Based Learning (ABL). Deze heeft tot doel om jouw creativiteit aan te wakkeren, die je dan naar wens kunt inzetten. Bijvoorbeeld om iets te maken of aspecten van je leven te veranderen. Aan de basis ligt een vraag die je jezelf stelt. Vervolgens zoek je een kunstwerk dat jou bijzonder aanspreekt. Dit ga je heel nauwkeurig bestuderen. Hoe zit het in elkaar? En wat heeft het je te vertellen? Floor begeleidt je zorgvuldig door het proces, dat verschillende stappen kent. Het is geen therapie, maar een manier waarop jij op autonome wijze – maar wel met steun als je wilt – jezelf helpt.

ABL-sessies wijken iets af van de andere individuele lessen: je kunt ze maar maximaal twee keer doen. Een sessie duurt maximaal twee uur. Deze vindt plaats in een museum in de buurt: Museum Flehite in Amersfoort, het Centraal Museum in Utrecht, of Singer Laren. Let wel: vervoer naar en van het museum en de toegang zijn voor eigen rekening.

Over Floor
Floor de Graaf studeerde kunstgeschiedenis en werkte in de museumwereld. Tegenwoordig legt zij zich onder andere toe op manieren van kijken naar kunst. Kunst heeft veel te bieden en je ziet zoveel meer als je de tijd neemt om te kijken.

KNW-projectleider Floor de Graaf

Angela – Buiten tekenen

Angela over Buiten tekenen:
‘We gaan naar buiten, en laten ons inspireren door de natuur zelf met haar structuren, vormen, licht en donker. Je kunt een landschap tekenen of iets eruit nemen, zoals een boom. Wat je ook kiest, het begint met goed kijken. Ik leer je technieken, maar je ontwikkelt ook een eigen handschrift.’

Over Angela
Angela van Iersel verbeeldt het liefst landschappen, in schilderijen en in ruimtelijke werken. Als ze met olieverf werkt, bouwt ze de landschappen laagje voor laagje op met transparante kleuren. Als ze acrylverf gebruikt, mengt ze er vaak zand doorheen, wat voor intense kleuren zorgt en structuur geeft. Haar ruimtelijke werken van hout verbeelden golvende landschappen op een abstracte manier.

Angela streeft er met haar werk naar meditatieve concentratie uit te drukken.
In haar lessen helpt zij haar cursisten om ook tot rust en concentratie te komen.

Locatie van de lessen: Balans Veenweide, Vedelaarpad 53, Soest (Kinderboerderij/Natuureducatief Centrum); of ergens in de natuur rondom Soest, in overleg met de deelnemer.

Angela zorgt voor materiaal.

De tekening links hieronder is van Rembrandt en rechts is van Vincent van Gogh.

Rembrandt tekening landschap
Vincent van Gogh tekening

Contact

Deze website is beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en algemene voorwaarden zijn hierop van toepassing.

KNW is mogelijk gemaakt door

Sponsor