Individueel

Je kunt kiezen tussen zeven verschillende kunstvormen. Je krijgt twaalf uur gratis les in het atelier of de studio van een kunstenaar. Is dit iets voor jou? Vraag je huisarts, praktijkondersteuner of andere zorgverlener of deze je wil aanmelden bij KNW. Dit kan rechtstreeks naar ons met een mailtje naar info@kunstnatuurwelzijn.nl of via de contactpagina van deze site. Aanmelden via een verwijzing naar de welzijnscoaches van Welzijn op Recept kan ook. Je kunt je niet zelf aanmelden bij KNW. Wel kun je zelf de welzijnscoaches benaderen via welzijnoprecept@welzin.nl of telefoonnummer 033-469 2 469. Als je wilt helpen wij je een keuze te maken uit de kunstvormen.

Een gevoel van veiligheid staat voorop. De lessen worden aangepast aan persoonlijke wensen en mogelijkheden. Sommige lessen duren een uur (zang en dans), andere enkele uren. De docent zorgt voor koffie of thee.

Individuele activiteiten

Beeldende kunst

Karina - Beeldende kunst

Beeldende kunst

Cinzia - Beeldende kunst

Beeldhouwen

Frank - Beeldhouwen

Boetseren

Jolanda - Boetseren

Zingen

Helena - Zingen

Dans

Sylvia en Sofie - Dans

Art Based Learning

Floor - Art Based Learning

Karina – Beeldende kunst

“Tekenen en schilderen zijn mijn passie en ik wil dat graag doorgeven. Samen zoeken we uit wat jij leuk vindt om te doen. Je kunt verschillende materialen en technieken gebruiken, zoals tekenen, aquarelleren of schilderen met olieverf. Figuratief of abstract mag allebei. In mijn atelier zijn veel boeken te vinden waarin je ideeën kunt opdoen. Ik ben een gevoelsmens en vind het belangrijk dat jij je hart kunt ophalen aan iets maken in het atelier.”

Over Karina
Karina Wijnen schildert portretten, dieren, bloemstillevens en andere onderwerpen. Daarbij hanteert ze verschillende stijlen, realistisch of meer gestileerd. Zij legt in elke stijl veel expressie in haar schilderijen. Bij portretten laat ze het karakter van de persoon tot uiting komen. Haar warme, meelevende persoonlijkheid en betrokkenheid bij de wereld blijkt uit haar onderwerpskeuze, zoals portretten van verpleegkundigen tijdens de coronapandemie en haar indringende portret van een Afghaans meisje. Zij geeft in haar ruime atelier les aan kleine groepen kinderen en volwassenen.

Cinzia – Beeldende kunst

Cinzia begint met luisteren: wat is je ervaring met kunst (nog geen? of ben je al opgeleid?), en wat wil je doen? Je kunt kiezen uit verschillende materialen, zoals tekenen of schilderen met acrylverf, of een combinatie – de mogelijkheden zijn groot. Boeken in het atelier kunnen je op ideeën brengen. Cinzia leert je niet alleen de technieken, ze laat je ook ervaren dat iets creatiefs doen een gevoel van vrijheid oplevert. Werken in het atelier stelt je voor de uitdaging om nieuwe dingen te proberen en te zien waar het je brengt.

Over Cinzia
Cinzia Bailo tekende al als jong kind en is haar passie voor kunst altijd blijven volgen. Zij volgde de opleiding beeldhouwen aan de kunstacademie in Turijn. Kenmerkend voor haar schilderijen is dat de voostellingen een mengeling van figuratief en abstract laten zien, kleurrijk en vol zeggingskracht. Kunst is voor haar iets magisch en kan sterke emoties oproepen. Tegelijk is ze nuchter en voor haar eigen werk gericht op een goede technische uitvoering. Zij begeleidt leerlingen in kleine groepen.

Frank – Beeldhouwen

Als je nog geen ervaring hebt met beeldhouwen begin je met iets makkelijks. Bijvoorbeeld met een klein brokje van een zachte steensoort, dat je gaat schuren en polijsten. Daarna kun je een wat groter stuk van een hardere steensoort gaan bewerken. Daar is meer geduld voor nodig. Beeldhouwen in steen is meditatief werk en vraagt om concentratie. Daarom is het een manier om rust te ervaren. Frank legt je alles uit wat je moet weten en leert je de technieken van hakken, raspen en schuren. Hij helpt je een idee te vinden voor wat je gaat maken.  Franks atelier bevindt zich op het terrein van boerderij Het derde erf, in een weldadige omgeving van licht, lucht en groen.

Over Frank
Frank Linsewski heeft zich na een loopbaan als psychiatrisch verpleegkundige en leraar in het speciaal onderwijs op beeldhouwen toegelegd. In zijn visie zit in een ruwe steen als het ware een beeld verborgen dat hij door het bewerken van de steen ‘bevrijdt’. Stenen beelden kunnen robuust en hard zijn, maar Linsewski laat zien dat dat ook anders kan: zijn werk wordt allengs subtieler en verfijnder. Hij beeldhouwt abstracte vormen die vaak zijn ontleend aan de natuur. Hij exposeert zijn werk onder meer bij de Beeldhouwwinkel in Den Haag. Hij begeleidt doorlopend leerlingen.

Jolanda – Boetseren

Werken met de handen is een fijne manier om aandachtig te zijn. Wie gaat boetseren krijgt om te beginnen materiaal en uitleg. Jolanda doet voor hoe je een beeld opbouwt. Je weet misschien al wat voor beeld je wilt maken, en zo niet, dan geeft Jolanda’s atelier je allerlei voorbeelden. En dan kun je zelf gaan voelen hoe het is om met klei te werken. Na een tijdje zul je dit in de vingers krijgen. Mocht je vastlopen dan zoek je samen met Jolanda een oplossing. Als je beeld af is, moet het twee weken drogen en dan bakt Jolanda het in de oven. Daarna kun je het nog glazuren of beschilderen als je wilt.

Over Jolanda
Jolanda Hiemstra begon na haar loopbaan als P&O-manager met boetseren en schilderen. Ze maakt veel beelden van dieren, vaak met humor. Ook mensfiguren, huisjes en gevelstenen boetseert ze. Boetseren is een techniek waarbij je steeds iets toevoegt  – anders dan bij steenhouwen, waarbij je materiaal weghaalt. Omdat Jolanda graag met mensen werkt, geeft ze in haar atelier les aan groepjes tot vier cursisten. Ze zorgt daarbij voor een gezellige sfeer. Ze vindt het geweldig om te zien hoe cursisten gaandeweg verliefd worden op hun eigen werk.

Jolanda geeft als enige van de docenten les in Baarn i.p.v. in Soest.

Helena – Zingen

Een les bij Helena begint met (speelse) ademoefeningen. Daardoor ga je je meer ontspannen voelen, je adem begint te stromen. Ook helpt het om een beetje aan meditatie te doen, bijvoorbeeld door iets te visualiseren. Dan volgen klankoefeningen. Helena leert je hierbij zangtechniek en kijkt ook naar je houding. Tot slot ga je een lied oefenen. Dat kan ook samen, bijvoorbeeld door een canon te zingen. Of je kunt iets zingen dat aansluit bij je muziekvoorkeur, bijvoorbeeld klassiek, jazz of pop. Helena past haar les aan de cursist aan, zij gaat na wat iemand nodig heeft. Daarbij zijn een pot thee en bijpraten ook vaste prik.

Over Helena
Helena Saelman zong van jongs af aan en leerde piano- en vioolspelen. Op latere leeftijd is zij klassieke zangles gaan nemen. Daarna volgde zij een opleiding tot zangdocent. In haar lespraktijk staat het natuurlijk en vrij zingen centraal. Iedereen kan dit leren. Het begint met de adem vrij te laten stromen. Een prachtig neveneffect is dat dit het zelfgenezend vermogen van het lichaam stimuleert en heling bevordert. En een stem die is geoefend met zangtechniek, laat je vrij voelen en geeft je vleugels en energie. Helena ziet haar cursisten graag blij de deur uitgaan. Zij geeft individueel les en in kleine groepen.

Sylvia en Sofie – Dans

Een les begint met het opwarmen van het lichaam door barre of centre oefeningen. Daarna oefen je dansbewegingen, eerst langzaam en gaandeweg wat intensiever, bijvoorbeeld met sprongen. Hoever je gaat is afhankelijk van je fysieke mogelijkheden en energieniveau. Daarna zijn er verschillende opties. Zo kun je samen met de docente een dans creëren in je favoriete stijl. Of je doet een improvisatie, waarbij je uiting geeft aan je persoonlijke verhaal. Ter afsluiting doe je ontspanningsoefeningen om verkwikt weer weg te gaan. De dansdocenten bespreken met de deelnemer tevoren wat zij/hij wil en kan. Ook wordt gekeken bij welke docente een deelnemer het beste past.

Over Sylvia en Sofie
Sylvia Refos is klassiek balletdanseres, balletpedagoge en eigenaar van Balletstudio Sylvia in Soest. Sofie Dijkman is dansdocente in de genres urban, modern, jazz en klassiek. In de balletstudio mag iedereen zichzelf zijn. De docenten geven hun leerlingen ruime persoonlijke aandacht. De leerlingen dansen op hun eigen niveau en mogen zich ontwikkelen in hun eigen tempo. Dans is iets natuurlijks, vinden Sylvia en Sofie. Het geeft je plezier en een mogelijkheid je uit te drukken, terwijl je ook je motoriek, coördinatie, uithoudingsvermogen, ritmegevoel en muzikaliteit ontwikkelt.

Floor – Art Based Learning

Een sessie Art-Based Learning (ABL) heeft tot doel om jouw creativiteit aan te wakkeren, die je dan naar wens kunt inzetten. Bijvoorbeeld om iets te maken of om iets te veranderen in jouw leven. Daarbij gebruik je een kunstwerk dat jou bijzonder aanspreekt. Dit kunstwerk ga je heel nauwkeurig bestuderen. Hoe zit het in elkaar? En wat heeft het mij persoonlijk te vertellen? Je hebt de mogelijkheid om een specifieke vraag of probleem aan de orde te stellen. Floor begeleidt je zorgvuldig door de verschillende stappen van het proces. Geen therapie, maar een manier waarop jij op autonome wijze – maar wel met steun als je wilt – jezelf helpt.

ABL-sessies wijken iets af van de andere individuele lessen: je kunt ze maar maximaal twee keer doen. Een sessie duurt maximaal twee uur. Deze vindt plaats in een museum in de buurt: Museum Flehite in Amersfoort, het Centraal Museum in Utrecht, of Singer Laren. Let wel: vervoer naar en van het museum en de toegang zijn voor eigen rekening

Over Floor
Floor de Graaf studeerde kunstgeschiedenis en werkte in de museumwereld. Tegenwoordig legt zij zich onder andere toe op manieren van kijken naar kunst. Kunst heeft veel te bieden en je ziet zoveel meer als je de tijd neemt om te kijken.

KNW-projectleider Floor de Graaf

Contact

Deze website is beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en algemene voorwaarden zijn hierop van toepassing.

KNW is mogelijk gemaakt door

Sponsor