Groepsactiviteiten

Kunst Natuur Welzijn (KNW) is er voor iedereen in Soest en omgeving die ondersteuning kan gebruiken omdat het leven niet lekker loopt. Heb je bijvoorbeeld een burn-out gehad? Ben je chronisch ziek? Heb je last van depressieve gevoelens? Voel je je eenzaam? Heb je een ingrijpende gebeurtenis te verwerken? Of is er iets wat niet in dit rijtje staat? Je bent welkom bij een van de activiteiten die KNW verzorgt. 

Door iets creatiefs te doen, eventueel in de natuur, of samen naar kunst te kijken, kun je positieve ervaringen opdoen. Creativiteit en de natuur verrijken je leven en helpen je er weer zin in te krijgen. Tijdens onze activiteiten heb je ook de kans om nieuwe mensen te ontmoeten. 

Je bent vrij om te bepalen of je je problemen deelt met anderen of niet. Bij onze activiteiten gaat het erom dat je gezonde en krachtige delen van jezelf aanspreekt en versterkt; we bieden geen therapie. Je kunt een keuze maken uit activiteiten in een groep of individueel.

 Als je je aanmeldt voeren we een kort kennismakingsgesprek. Als je wilt kunnen we je helpen een keuze te maken uit de aangeboden activiteiten.

Tekenen / Schilderen

Tekenen

Dit is een mooie manier om je eigen handschrift te ontdekken. Je kunt alles tekenen wat je buiten ziet en vanbinnen beleeft. Laten we samen het proces en avontuur aangaan.

– woensdagmiddag van 14.30 tot 16.00 uur

– data: 26 januari en 2, 9, 16 en 23 februari

– begeleider: Angela van Iersel

– locatie: Kunstencentrum Idea, Willaertstraat 49, Soest, op de eerste verdieping in het tekenlokaal

– ervaring niet nodig (maar mag wel)

– kosten: € 25 (incl. koffie/thee)

Schilderen

Kleuren hebben een eigen zeggingskracht. Je kunt ze puur gebruiken of mengen en al doende allerlei nuances ontdekken. Door je te richten op een onderwerp en dit te bespreken, maar ook door stil te zijn, kom je uiteindelijk tot een persoonlijk beeld.

– woensdagmiddag van 14.30 tot 16.00 uur

– data: 9, 16, 23, 30 maart en 6 april

– begeleider: Angela van Iersel

– locatie: Kunstencentrum Idea, Willaertstraat 49, Soest, op de eerste verdieping in het tekenlokaal

– ervaring niet nodig (maar mag wel)

– kosten: € 25 (incl. koffie/thee)

Creatief atelier

In het Creatief atelier maak je kennis met drie verschillende creatieve activiteiten. Drie weken fotografie, drie weken verhalen vertellen en drie weken dans. De rode draad is je eigen verhaal. Laat je verrassen door wat er allemaal gebeurt.

Over de afzonderlijke activiteiten:

Fotografie: ‘Vanuit een ander oogpunt’ –  met Hilde Sneep (Sprekend beeld)

In deze workshop leer je fotos te maken die passen bij hoe je in de wereld staat en wat je daarover wilt vertellen. De methode die Sprekend beeld hiervoor ontwikkeld heeft, start bij jezelf en niet bij je camera. We noemen het ‘andersom’-fotografie: het type camera doet er niet toe. Zelfs met je mobiel ben je van harte welkom.

 
Door niet-alledaagse opdrachten, gecombineerd met inzichten op het gebied van beeldtaal, creativiteit en verhalen vertellenkrijg je handvatten aangereikt om foto’s te maken die jouw verhaal vertellen. Jouw eigen Sprekend beeld: een
beeld dat gezien mag worden!
 
Verhalen vertellen – met Esther Kornalijnslijper
Verhalen vertellen en naar verhalen luisteren is de oudste vorm van communicatie tussen mensen. Lang voordat er boeken werden gedrukt werden er al verhalen verteld. Korte en lange. Blije en spannende. Verzonnen en waargebeurd.
Er was eens …‘. Het begin van een verhaal. Met ‘Er was eens … beginnen we ook elk van de drie bijeenkomsten. We maken onze verbeelding wakker door één voor één onze zintuigen open te zetten. En we oefenen met luisteren naar en vertellen aan elkaar. Vaak in twee- of drietallen. Niet als optreden, maar alsof je met elkaar rond dat kampvuur of aan een tafeltje met een kopje koffie of thee zit. Laat je verrassen en verwonderen. Ik ontmoet je graag rond het kampvuur.

Dans – met Saskia van der Kreke, dansdocent

Mijn lessen bestaan uit een mix van ontspanning, balans en eenvoudige dansbewegingen die zijn bedoeld voor iedereen, ongeacht leeftijd of conditie. Ik neem jullie mee zittend en staand in de les. We bewegen op diverse soorten muziek, waardoor we ontspannen, maar ook intensief bewegen.

We gebruiken andere spieren dan normaal. We zijn even weg van onze dagelijkse rituelen. Aan het eind van de les voel je je weer helemaal ontspannen. Je hebt geen danservaring nodig.

in totaal 9 keer, op woensdag van 10.00 tot 12.00 uur (dans 10.00-11.00 uur) van 24 november 2021 t/m 2 febuari 2022

Fotografie: 24 nov., 1 en 8 dec. in het theaterlokaal van Idea

Verhalen vertellen: 15 en 22 dec. en 12 jan. in het theaterlokaal van Idea

Dans: 19 en 26 jan. en 2 feb. in het danslokaal van Idea

– ervaring niet nodig (maar mag wel)

– pauze met koffie/thee

– kosten € 45 voor negen bijeenkomsten (incl. koffie/thee)

– locatie Kunstencentrum Idea, Willaertstraat 49, Soest

Foto Tirachard Kumtanom

Samen kunst kijken

Beeld uit onderstaande korte film

‘Slow looking’: heel aandachtig naar een kunstwerk kijken. Daarover met elkaar praten aan de hand van vragen van de gespreksleider. Ieders bijdrage wordt goed beluisterd en gewaardeerd. Wat kunnen we allemaal ontdekken? Het is verrassend wat je zelf allemaal ziet en wat anderen zien. Kennis hebben van kunst is niet nodig (maar mag wel).

– in 2022: vrijdag 21 januari t/m vrijdag 11 februari van 10.30 tot 12.00 uur (vier bijeenkomsten)

– max. 10 personen per groep

– kennis van kunst hebben is niet nodig, mag wel

– pauze met koffie/thee

– gespreksleider: Floor de Graaf

– kosten: € 20 voor vier bijeenkomsten (incl. koffie/thee)

– locatie Kunstencentrum Idea, Willaertstraat 49, Soest

De methode die we gebruiken bij ‘Samen Kunst Kijken’ heet Visual Thinking Strategies (VTS). Op vtsnederland.org staat daarover meer informatie en daar komt ook onderstaand filmpje vandaan. Het geeft een indruk van hoe het in zijn werk gaat.

Korte videouitleg

Creatief met materialen uit de natuur

Er is zó veel mogelijk met takken, bladeren, bloemen, kiezels en wat er buiten maar te vinden is. De docente geeft aan het begin uitleg over het werk van kunstenaar Andy Goldsworthy, waarop deze activiteit geïnspireerd is.

Deze activiteit wordt in het voorjaar van 2022 weer gegeven. Data volgen.

– max. 6 personen per groep

– in de buitenlucht aan het werk, bij regen binnen

– ervaring niet nodig

– pauze met koffie/thee

– docente: Angela van Iersel

– kosten: € 25 (vijf bijeenkomsten, incl. koffie/thee)

– locatie: Balans Veenweide, Vedelaarpad 53, Soest (kinderboerderij en duurzaam educatief centrum)

Korte videouitleg

Contact

Deze website is beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en algemene voorwaarden zijn hierop van toepassing.

KNW is mogelijk gemaakt door